12.9.2019
SuolaisetGluteeniton maissileipä twistillä!
Onko maissileipä sulle tuttu?
Alkuperältään tuo maukas leipä on osa afroamerikkalaista ruokakulttuuria eli soul-foodia, joka sai nimensä vuonna 1964 mustan kulttuurin esiintulon aikaan suositusta soul-musiikista. Soul-ruoka syntyi Etelävaltioiden maaseudulla, jonka mustan väestön yksinkertainen ruokakulttuuri perustui mustien orjien vaatimattomaan ruokavalioon 1800-luvun alkupuoliskolla. Soul-ruoka levisi etelästä pohjoisiin osavaltioihin mustan väestön muuttoliikkeen myötä. Yleisimpiä soul-ruoka-aineita ovat muun muassa maissileipä, kana, sianliha, laardi, monni, riisi, siirappi, okra, bataatti, vesimeloni ja pavut. Grillaus on suosittu tapa valmistaa ruoka. (Lähde: Wikipedia)
Maissileipä on luontaisesti gluteenitonta ja laktoositonta, eikä sitä tarvitse kohottaa joten se on käytännössä ainekset sekaisin ja leipä uuniin tyyppinen ratkaisu.
12.9.2019
SuolaisetGluteeniton maissileipä twistillä!
Onko maissileipä sulle tuttu?
Alkuperältään tuo maukas leipä on osa afroamerikkalaista ruokakulttuuria eli soul-foodia, joka sai nimensä vuonna 1964 mustan kulttuurin esiintulon aikaan suositusta soul-musiikista. Soul-ruoka syntyi Etelävaltioiden maaseudulla, jonka mustan väestön yksinkertainen ruokakulttuuri perustui mustien orjien vaatimattomaan ruokavalioon 1800-luvun alkupuoliskolla. Soul-ruoka levisi etelästä pohjoisiin osavaltioihin mustan väestön muuttoliikkeen myötä. Yleisimpiä soul-ruoka-aineita ovat muun muassa maissileipä, kana, sianliha, laardi, monni, riisi, siirappi, okra, bataatti, vesimeloni ja pavut. Grillaus on suosittu tapa valmistaa ruoka. (Lähde: Wikipedia)
Maissileipä on luontaisesti gluteenitonta ja laktoositonta, eikä sitä tarvitse kohottaa joten se on käytännössä ainekset sekaisin ja leipä uuniin tyyppinen ratkaisu.
Itse valmistin leivän piirakkavuoassa, mutta jos sinulta löytyy esimerkiksi uunin kestävä valurauta- tai paistinpannu suosittelen kokeilemaan, sillä saat ihanan ohuen ja rapsakan leivän josta on ihana murtaa palasia.
Tähän maissileipään korvasin osan jauhoista hernejauhoilla (ei välttämätöntä, voit valmistaa taikinan myös kokonaan maissijauhoista). Halusin leipään myös hieman enemmän makua, joten laitoin pinnalle vielä ruohosipulia, tomaattia, oliiveja ja fetajuuston murusia. Oi nam, tää osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi, leivän päälle ei tarvinnutkaan sitten laittaa muuta täytettä! Ja voi kun voisikin purkittaa sitä ihanaa tuoksua mitä tästä leivästä syntyi, kun se paistui uunissa. Tarjoile maissileipää esimerkiksi salaatin tai keiton kera.
Gluteeniton maissileipä
Ainekset (12 annosta)
- 3 dl maissijauhoja
- 1 dl hernejauhoja*
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 2 tl suolaa
- 2 kpl kananmunia
- 5 dl piimää
- 1 rkl öljyä
- pinnalle
- 2 rkl ruohosipulia (pieneksi pilkottuna)
- 0,5 dl oliiveja
- 1 dl tomaattia (pieneksi pilkottuna)
- 2 rkl feta-murua
-
Tee näin
- Riko kananmunat kulhoo ja vatkaa munien rakenne rikki, lisää piimä ja öljy ja sekoita.
- Sekoita toisessa kulhossa kuivat ainekset sekaisein ja kaada jauhoseos ”märkien” ainesten sekaan. Sekoita hyvin. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan, tai pannulle.
- Pilko ruohosipuli ja tomaatit ja ripottele ne taikinan pinnalle. Lisää lopuksi oliivit ja fetamuru. Paista uunissa 225 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes pinta on kullan ruskea. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
- *jos et halua käyttää hernejauhoja voit korvata vastaavan määrän maissijauhoilla.
- Vinkki: kokeile ruohosipulin tilalla rosmariinia. Jos olet tulisen ystävä voit pilkkoa sekaan myös 1 rkl jalopenomurua.