6.3.2015
Keksit ja brownietBrowniet raakasuklaalla
Sokerin haitoista ja vähentämisen hyödyistä on juttuja media pullollaan. Näin uuden vuoden kynnyksellä moni on aloittanut myös sokerittoman tammikuun. Sokerin haitat olen huomannut myös omalla kohdallani, koko viime vuoden olen yrittänyt kiinnittää huomiota omaan sokerin käyttööni. En tarvite kuin yhden puoli huolettoman palan sokeria ja huomaan olevani taas koukussa. Kun olen syönyt sokeria on minulla ”koko ajan nälkä”. Kuljen kaapilta toiselle, napostelen, otan palan leipää, ehkä toisen, mikään ei riitä. Irrottautuminen sokerista on tuskaa! Viikko – kaksi loputonta taistelua himoja kohtaan, mutta sitten se helpottaa. Tietoinen sokerin vähentäminen on omalla kohdallani saanut aikaan sen, että esimerkiksi sokeria sisältävät jugurtit maistuvat pahalta, teolliselta, oudolta.
Sokerin vähentäminen on parantanut ihon kuntoa, vatsa ja elimistö voivat myös paremmin. Joskus epäilin saavani oireita viljoista, mutta nekin oireet ovat vähentyneet sokerin käytön vähentämisen myötä. Jaksan paremmin ja olo on energisempi, kun elimistö ei saa sokeripiikkejä.
Haluan tarjota teille palan brownieta. Valkoise sokerin voi korvata muilla terveellisimmillä makeuttajilla kuten esimerkiksi hunajalla, kookospalmusokerilla, stevialla. Makeutta saa myös taateleista ja banaanista. Suosittelen välttämään teollisia makeutusaineita, sillä ne voivat vain lisätä sokerin himoa. Nämä browniet eivät ole makeita ja jos käytät ruokavaliossasi paljon valkoista sokeria nämä maistuvat suussasi todennäköisesti jopa mauttomilta.
Browniet toimivat sellaisenaan, tai sitten ekstraa saat niin raakasuklaapäällisellä.
6.3.2015
Keksit ja brownietBrowniet raakasuklaalla
Sokerin haitoista ja vähentämisen hyödyistä on juttuja media pullollaan. Näin uuden vuoden kynnyksellä moni on aloittanut myös sokerittoman tammikuun. Sokerin haitat olen huomannut myös omalla kohdallani, koko viime vuoden olen yrittänyt kiinnittää huomiota omaan sokerin käyttööni. En tarvite kuin yhden puoli huolettoman palan sokeria ja huomaan olevani taas koukussa. Kun olen syönyt sokeria on minulla ”koko ajan nälkä”. Kuljen kaapilta toiselle, napostelen, otan palan leipää, ehkä toisen, mikään ei riitä. Irrottautuminen sokerista on tuskaa! Viikko – kaksi loputonta taistelua himoja kohtaan, mutta sitten se helpottaa. Tietoinen sokerin vähentäminen on omalla kohdallani saanut aikaan sen, että esimerkiksi sokeria sisältävät jugurtit maistuvat pahalta, teolliselta, oudolta.
Sokerin vähentäminen on parantanut ihon kuntoa, vatsa ja elimistö voivat myös paremmin. Joskus epäilin saavani oireita viljoista, mutta nekin oireet ovat vähentyneet sokerin käytön vähentämisen myötä. Jaksan paremmin ja olo on energisempi, kun elimistö ei saa sokeripiikkejä.
Haluan tarjota teille palan brownieta. Valkoise sokerin voi korvata muilla terveellisimmillä makeuttajilla kuten esimerkiksi hunajalla, kookospalmusokerilla, stevialla. Makeutta saa myös taateleista ja banaanista. Suosittelen välttämään teollisia makeutusaineita, sillä ne voivat vain lisätä sokerin himoa. Nämä browniet eivät ole makeita ja jos käytät ruokavaliossasi paljon valkoista sokeria nämä maistuvat suussasi todennäköisesti jopa mauttomilta.
Browniet toimivat sellaisenaan, tai sitten ekstraa saat niin raakasuklaapäällisellä.
Vegaani browniet
Ainekset
Märät:
- 1 kypsä banaani (miel. jo ruskea pilkullinen -> makeampi)
- 1/2 dl avokado tai oliiviöljyä
- 2 tl viinietikkaa (käytin omenaviinietikkaa, mutta myös muut käy)
- 1,5dl vettä
- 1 tl vaniljaa
Kuivat:
- 2,5 dl (luomu) vehnäjauhoja (kokeile spelttiä vehnän sijaan)
- 2dl kookospalmusokeria*
- 1 dl (raaka)kaakaojauhetta
- 2 tl ruokasoodaa
- 0,5 dl kaakaonibsejä** (nämä voi jättää myös pois)
- 0,5 dl murskattuja pähkinöitä (käytin tässä maapähkinöitä, myös muut käy)
- ripaus laadukasta suolaa
Sulata halutessasi pinnalle hennossa vesihauteessa kaupan valmista raakasuklaata.
Tee näin
SUPERHELPPO ja nopea valmistaa! Sekoita märät ainekset sähkövatkaimella. Sekoita kuivat ainekset toisessa kulhossa ja lisää märkien ainesten joukkoon, sekoita hyvin. Voitele uunivuoka (esim. oliiviöljyllä), tai käytä leivinpaperia (huom. tämä määrä on pienemmälle vuoalle, jos haluat tehdä koko pellillisen tuplaa annos). Paista n. 15-20 min 200c asteisessa uunissa. Kokeile hammastikulla onko browniet kypsiä, jäähdytä ennen leikkaamista.
* Kookospalmusokerin voit korvata myös muilla terveellisillä makeuttajilla, kuten hunajalla.
** Kaakaonibsit ovat kuorituista kaakapavuista valmistettua rouhetta, löytyy myös nimellä kaakaorouhe. Nämä ovat siis raakakaakaota, eivätkä sisällä mitään sokereita, tai muita ainesosia. Saatavilla mm. hyvin varustelluista ruokakaupoista.