15.10.2021
SuolaisetKevennetty tomaattigalette
Galette. – Tuo pellille leivottu piiras joka voi olla niin suolainen kuin makea. Se on vähän kuin piiras, tai pizza tai niiden välimuoto. Ihan omansa. Galetteen on helppo upottaa jääkaapista löytyvät jämät, kuten kasvikset. Pohjasta tulee ihanan rapsakka kun se paistetaan pellillä. Useimmat galettetaikinat sisältävät todella paljon voita, millä sitten lähdin keventämään? Korvasin puolet voista maitorahkalla – sellaisella paksulla, rasvattomalla. En usko että hävisin yhtään maussa, siitä tuli silti niin hyvää, että uskon, että tämä ohje jää elämään ainakin itselläni ja teen siitä toistekin piirakka, suolaista tai makeaa. Minun täyte oli tällä kertaa tomaattia. jolla vuorasin koko pohjan oikein paksusti, yrttinä käytin seassa vielä tuoretta basillikaa. Yksinkertaiset maut – mutta silti niin hyvää.
15.10.2021
SuolaisetKevennetty tomaattigalette
Galette. – Tuo pellille leivottu piiras joka voi olla niin suolainen kuin makea. Se on vähän kuin piiras, tai pizza tai niiden välimuoto. Ihan omansa. Galetteen on helppo upottaa jääkaapista löytyvät jämät, kuten kasvikset. Pohjasta tulee ihanan rapsakka kun se paistetaan pellillä. Useimmat galettetaikinat sisältävät todella paljon voita, millä sitten lähdin keventämään? Korvasin puolet voista maitorahkalla – sellaisella paksulla, rasvattomalla. En usko että hävisin yhtään maussa, siitä tuli silti niin hyvää, että uskon, että tämä ohje jää elämään ainakin itselläni ja teen siitä toistekin piirakka, suolaista tai makeaa. Minun täyte oli tällä kertaa tomaattia. jolla vuorasin koko pohjan oikein paksusti, yrttinä käytin seassa vielä tuoretta basillikaa. Yksinkertaiset maut – mutta silti niin hyvää.
Kevennetty tomaattigalette
-
Ainekset
- 3 dl (gluteenittomia) jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 3 rkl voita (huoneen lämpöistä pehmeää)
- 1,5 dl paksua rasvatonta maitorahkaa
- n. 0,5 dl vettä (lisää tarvittaessa jos taikina meinaa jäädä liian kuivaksi)
- 1 kananmuna voiteluun
- Täytteet
- 4-5 tomaattia siivuina (käytin lisäksi kourallisen coctailtomaatteja) (kokeile myös muita kasviksia tai vaikka omenaa!)
- n. 10 basillikan lehteä siivutettuna
- ripaus suolaa ja mustapippuria tomaattien päälle
- n. 1 dl juustoraastetta
-
Tee näin
- Lisää pohjaan tulevat ainekset kulhoon, nypi ainekset käsin sekaisin. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Nosta taikina jääkaappiin n. puoleksi tunniksi tekeytymään/kiinteytymään.
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pilko pohjaan tulevat ainekset. Kauli taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi (n. 30-35 cm halkaisija).
- Levitä täytteet pohjan keskelle, lisää lopuksi juustoraaste, jätä kuitenkin reunat n. 2-3 cm täyttämättä. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Voitele galetten reunat kananmunalla ja paista uunissa n. 30-40 minuuttia kunnes kuori on kullanruskea ja täytteet kypsyneet.