23.3.2016

Makeat

Suolainen raakakakku

Käytätkö sinä ravinnon lisänä superfoodeja? Mitä? Minä olen pikku hiljaa viime vuosien aikana tutustunut erilaisimpiin ns. superfoodeihin ja osaa niistä käytän enemmän ja osaa kausittain. Mielestäni ns. superfoodia on kaikki ravinteikas, ravinnetiheä ruoka; marjat, siemenet, pähkinät, hyvälaatuiset rasvat jne. Makeissa leivonnaisissa ja raakaherkuissa käytän usein kaakaovoita, raakakaakaojauheita, kookosöljyä ja hunajaa muun muassa. Smoothien seassa ja suolaisissa leivonnaisissa käytän paljon erilaisia siemeniä ja chiaa jotka lasketaan myös ns. voimaruoiksi eli superfoodeiksi.

Raakakakut ovat varsinaista superruokaa, kyllä ne sisältävät paljon hyviä rasvoja ja ovat ns. ravinnetiheää ruokaa, mutta se kaikki on hyväksi meille, eikä oikeasta ruoasta kannata tuntea syyllisyyttä, se tekee sinulle vain hyvää. Tässä kakussa on mukana jauhettuja chian siemeniä, jotka muuten turpoavat nopeasti murskatun koostumuksensa ansiosta

Hampunsiemenet mitä myöskin lisäsin kakkuun sisältävät runsaasti valkuaista. Hampun omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat suhteessa (1:3-1:4), kun – ikävä kyllä – ruuassamme on usein melkein pelkkiä omega-6-rasvahappoja. Hampunsiemen sisältää kolme kertaa enemmän E-vitamiinia kuin pellavansiemen. Siinä on runsaasti lesitiiniä, joka on solukalvojemme pääasiallinen osanen. Hampunsiemenestä löytyy runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kalsiumia, rautaa, jodia, magnesiumia, fosforia ja sinkkiä korkeina pitoisuuksina.

Kakkuun hyviä rasvoja tuovat lisäksi cashew-pähkinät, avokado ja kookosöljy.

Suolainen raakakakku

Ainekset

Pohja

  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl hampunsiemeniä
  • ripaus himalajansuolaa (sis. jodia)
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1/2 avokado

Täyte 1

  • 1 rkl Chian-siemeniä (sekoita 10 rkl vettä ja anna turvota n. 10 min)
  • 2,5-3 dl Cashew-pähkinöitä (Veteen liotettuna yönyli tai väh. 3 tuntia)
  • 1 1/2 avokadoa
  • 1/2 puntti tuoretta basillikaa
  • 1/2 kesäkurpitsa
  • ripaus himalajansuolaa (sis. jodia)

Käytä täytteestä 1. 2/3 osaa ja säästä 1/3 täytteeseen 2. ja lisää sekaan:

Täyte 2

  • 1 avokado
  • 1 tomaatti
  • kourallinen basillikaa
  • 1 dl aurinkokuivattua tomaattia
  • 1/2 kesäkurpitsa
  • (n. 4 cm purjosipulia, vapaaehtoinen)

Tee näin

Valmista pohja sekoittamalla ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa. Painele pohja irtopohjavuokaan (18cm halk) käytä pohjalla ja reunoilla leivinpaperia. Nosta pohja hetkeksi jääkaappiin. Valmista ensimmäinen täyte sekoittamalla ainekset sileäksi tahnaksi tehosekoittimessa. Käytä täytteestä 2/3 osaa ja levitä se tasaisesti pohjan päälle. Nosta siksi aikaa jääkaappiin, että valmistat täytteen 2. Sekoita täytteen 2. ainekset tehosekoittimessa ensimmäisestä täytteestä jääneeseen 1/3 tahnaan. Levitä seos kakun päälle. Nosta jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, tai miel. yön yli, jotta maut tasaantuvat ja seos ehtii jähmettyä. Irrota kakku irtopohjavuoasta ja koristele esim. kapriksilla, tomaateilla ja tummalla lehtikaalilla.