5.4.2016
KeitotSamettisen pehmeä maa-artisokkakeitto
Maa-artisokka on varsin pehmeän makuinen, perunaa muistuttava mukulakasvi. Jos omistat pienenkin maapläntin jossa mahtuu viljelemään jotain, niin otappa vakavasti harkintaan ensi kesän varalle maa-artisokka! Maa-artisokka sopii kasvuolosuhteisiimme varsin hyvin ja toivon hartaasti että sitä alettaisiin viljelemään laajemmalti myös Suomessa. Maa-artisokka kuuluu samaan sukuun isoauringonkukan kanssa ja maa-artisokkaa viljellään perunan tapaan. Parhaat kasvuolosuhteet maa-artisokalle ovat aurinkoisella paikalla runsasmultaisessa hieta- tai savimaassa. Kasvukausi itsessään on pitkä ja maa-artisokka muodostaa epäsäännöllisiä ohutkuorisia mukuloita. Sadon voi jättää talvehtimaan myös maahan ja kerätä vasta seuraavana keväänä!
Maa-artisokkaa voi suositella myös diabeetikoille perunan korvaajaksi, sillä se sisältää inuliinia (hajoaa elimistössä hedelmäsokeriksi.) Inuliini on prebiootti, joka suosii ruoansulatuksessa maitohappobakteerien kasvua. Inuliini voi aiheuttaa alkuun siihen tottumattomille ihmisille ilmavaivoja. Inuliinia sisältävät myös mm. sipuli, parsa, banaani, ruis, vehnä ja ohra.
Pehmeänmakuinen maa-artisokka soveltuu hyvin sosekeittoihin ja kypsyy varsin nopeasti. Tässä sosekeitossa makua tuo myös valkosipuli sekä timjami, sosekeitto toimii sellaisenaan, mutta pientä ekstraa siihen toi keiton pinnalla lusikallinen vihreää pestoa sekä jokirapuja. Ravitseva maukas lounas, tämä keitto sopii hyvin myös alkuruoaksi jos suunnittelet isompaa ateriakokonaisuutta.
5.4.2016
KeitotSamettisen pehmeä maa-artisokkakeitto
Maa-artisokka on varsin pehmeän makuinen, perunaa muistuttava mukulakasvi. Jos omistat pienenkin maapläntin jossa mahtuu viljelemään jotain, niin otappa vakavasti harkintaan ensi kesän varalle maa-artisokka! Maa-artisokka sopii kasvuolosuhteisiimme varsin hyvin ja toivon hartaasti että sitä alettaisiin viljelemään laajemmalti myös Suomessa. Maa-artisokka kuuluu samaan sukuun isoauringonkukan kanssa ja maa-artisokkaa viljellään perunan tapaan. Parhaat kasvuolosuhteet maa-artisokalle ovat aurinkoisella paikalla runsasmultaisessa hieta- tai savimaassa. Kasvukausi itsessään on pitkä ja maa-artisokka muodostaa epäsäännöllisiä ohutkuorisia mukuloita. Sadon voi jättää talvehtimaan myös maahan ja kerätä vasta seuraavana keväänä!
Maa-artisokkaa voi suositella myös diabeetikoille perunan korvaajaksi, sillä se sisältää inuliinia (hajoaa elimistössä hedelmäsokeriksi.) Inuliini on prebiootti, joka suosii ruoansulatuksessa maitohappobakteerien kasvua. Inuliini voi aiheuttaa alkuun siihen tottumattomille ihmisille ilmavaivoja. Inuliinia sisältävät myös mm. sipuli, parsa, banaani, ruis, vehnä ja ohra.
Pehmeänmakuinen maa-artisokka soveltuu hyvin sosekeittoihin ja kypsyy varsin nopeasti. Tässä sosekeitossa makua tuo myös valkosipuli sekä timjami, sosekeitto toimii sellaisenaan, mutta pientä ekstraa siihen toi keiton pinnalla lusikallinen vihreää pestoa sekä jokirapuja. Ravitseva maukas lounas, tämä keitto sopii hyvin myös alkuruoaksi jos suunnittelet isompaa ateriakokonaisuutta.
Silkkisen pehmeä maa-artisokkakeitto, annos kahdelle
-
Ainekset
- 500g maa-artisokkaa
- 2-3 valkosipulin kynttä
- 1 shalottisipuli
- ripaus suolaa ja valkopippuria
- 1 tl kuivattua timjamia
- 1 dl Oatly kaurafraichea
pinnalle:
- n. 1 dl /per ruokailia jokiravunpyrstöjä
- 1 tl pestoa
- kevätsipulia pieneksi pilkottuna
Tee näin
Kuori mukulat ja laita ne heti välittömästi kuorittuasi kylmään veteen, jotta ne eivät pääse tummumaan, lisää sekaan pieneksi pilkottu valkosipuli ja sipuli ja keitä kunnes maa-artisokka on kypsää. Kaada ylimääräinen vesi pois (jätä noin 1-2 dl keitinvettä kattilaan, riippuen kuinka ohueksi haluat sosekeiton). Lisää sekaan kaurafraiche, mausteet ja soseuta.