26.4.2018
MakeatAvainsanat
GluteenitonGluteenittomat vappumunkit ilman valkoista sokeria
Käsittämätöntä että tää kevät on menny ihan hujauksessa, kohta on vappu ja toukokuu ja mun lempi vuodenaika kesä ihan käsillä! Onko sulla jotain vappuun kuuluvia tradioita tai ruokia mitkä on ihan must? Simaa? munkkeja? perunasalaatti ja nakkeja? Itse tykkään kyllä eniten laittaa kotiin paljon ilmapalloja ja serpentiiniä ja tarkoituksena ois tänä vappuna startata grillikausi jos nyt ei ihan vettä tai lunta sada taivaalta.
Gluteenittomat vappumunkit ovat herkullisia, eivätkä ne sisällä lainkaan valkoista sokeria. Munkit paistuvat uunissa, rasvassa paistamisen sijaan.
Paistamiseen käytin donitsivuokaa, mutta taikinasta sai tehtyä kyllä rinkelit jotka paistuvat ihan leivinpaperin päällä uunipellilläkin, mikäli donitsivuoka keittiöstäsi puuttuu. Kun munkit oli paistettu ja ne olivat hieman jäähtyneet sivelin ne pullasudin avulla sulatetulla neutraalinmakuisella kookosöljyllä ja pyörittelin vielä koivusokerissa, eli xylitolissa. Tähän toki sopii esim. kookossokerikin tai erytritoli!
Mutta mutta, kyllähän nämä varsin hyvin ajoivat asiansa. Lapsikin veteli useamman munkin, joten raadin kriteerit täytetty!
26.4.2018
MakeatAvainsanat
GluteenitonGluteenittomat vappumunkit ilman valkoista sokeria
Käsittämätöntä että tää kevät on menny ihan hujauksessa, kohta on vappu ja toukokuu ja mun lempi vuodenaika kesä ihan käsillä! Onko sulla jotain vappuun kuuluvia tradioita tai ruokia mitkä on ihan must? Simaa? munkkeja? perunasalaatti ja nakkeja? Itse tykkään kyllä eniten laittaa kotiin paljon ilmapalloja ja serpentiiniä ja tarkoituksena ois tänä vappuna startata grillikausi jos nyt ei ihan vettä tai lunta sada taivaalta.
Gluteenittomat vappumunkit ovat herkullisia, eivätkä ne sisällä lainkaan valkoista sokeria. Munkit paistuvat uunissa, rasvassa paistamisen sijaan.
Paistamiseen käytin donitsivuokaa, mutta taikinasta sai tehtyä kyllä rinkelit jotka paistuvat ihan leivinpaperin päällä uunipellilläkin, mikäli donitsivuoka keittiöstäsi puuttuu. Kun munkit oli paistettu ja ne olivat hieman jäähtyneet sivelin ne pullasudin avulla sulatetulla neutraalinmakuisella kookosöljyllä ja pyörittelin vielä koivusokerissa, eli xylitolissa. Tähän toki sopii esim. kookossokerikin tai erytritoli!
Mutta mutta, kyllähän nämä varsin hyvin ajoivat asiansa. Lapsikin veteli useamman munkin, joten raadin kriteerit täytetty!
Gluteenittomat vappumunkit ilman valkoista sokeria (n. 12 kpl)
Ainekset
- 75 g gheetä*
- 2½ dl kauramaitoa / maitoa
- 25 g hiivaa
- ¾ dl kookospalmusokeria
- 1 hyppysellinen suolaa
- 1 tl kardemummaa
- 1 kananmuna
- ½ rkl psylliumkuitujauhetta
- 7 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 vatkattu kananmuna voiteluun
- n. 2 rkl (neutraalinmakuista) kookosöljyä sulatettuna kypsien munkkien voiteluun
- n. 2-3 rkl koivusokeria/kookospalmusokeria/erytritolia munkkien sokerointiin
- Sulata voi, lisää maito ja lämmitä enintään 37 °C:een. Murenna hiiva kulhoon. Kaada päälle lämmin maito ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää sokeri, suola, kardemumma, munat, psylliumkuitu-jauhe ja 6 dl jauhoja. Noudata jauhoseoksen pakkauksessa olevia ohjeita. Vaivaa taikina tasaiseksi.
- Anna kohota noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 200 °C:een. Sekoita leivinjauhe 1 dl:aan jauhoja ja työstä se taikinaan. Laita taikina jauhotetulle alustalle ja pyöritä 12 pyöreää tankoa ja muotoile ne munkeiksi. Aseta ne leivinpaperille uunipellille ja anna nousta noin 20 minuuttia. Voitele munkit vatkatulla kananmunalla ja paista uunin keskiosassa 10-12 minuuttia. Anna munkkien jäähtyä ritilällä.
- Kun munkit ovat jäähtyneet sivele ne pullasudin avulla sulatetulla neutraalinmakuisella kookosöljyllä ja pyörittele vielä koivusokerissa, eli xylitolissa. Tähän toki sopii esim. kookossokerikin tai erytritoli!
- *Ghee on kirkastettua voita. Voin kirkastaminen tarkoittaa, että siitä on poistettu vesi ja maidon valkuainen hitaasti miedollä lämmöllä hauduttaen, gheetä voi valmistaa myös itse. Gheetä käytetään erityisesti osana intialaista keittiötä ja se kuuluu myös ayuervedaan, jota pidetään yhtenä vanhimpina hoitomuotoina. Gheetä käytetään normaalin voin tapaan, se säilyttää kuitenkin ravintoarvonsa myös korkeissa lämpötiloissa. Sen säilyvyys on hyvä (jopa kolme kuukautta) eikä se tarvitse välttämättä kylmäsäilytystä